Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Vastuullisuus datalla johtamisessa

Vastuullisuus on asia, jonka pitää nousta datalla johtamisessa kaiken muun yläpuolelle.

Yrityksillä on valtavasti hienoja, nykyaikaisia keinoja kerätä tietoa kuluttajan käyttäytymisestä. Digitaalisia jalanjälkiä jää kaikkialle, kun kuluttaja tassuttelee virtuaalitodellisuudessa.

Datan keräämiseen liittyy valtava vastuu, josta yritykset kommunikoivat asiakkailleen edelleen liian vähän ja epäselvästi. Etenkin kuluttajabrändeillä on vielä paljon työtä vastuullisuutensa kehittämisessä.

Osaavatko yritykset kertoa asiakkaille, mitä ne keräämällään datalla touhuavat?

Kuluttajamarkkinoilla toimivien yritysten tehtävä on ymmärtää sekä laadullisesti että määrällisesti, millaisia asioita kuluttaja arvostaa, miten hän yrityksen luomassa ekosysteemissä liikuskelee ja jättää samalla digitaalisia jalanjälkiä. Yritysten tehtävä on ymmärtää, mikä on sallittua ja mikä ei. Mikä on oikeaa datan käyttöä.

Yrityksillä pitää olla läpinäkyvä kyky vastata kuluttajan esittämiin kysymyksiin.

Kokonaisuus on niin monimutkainen, että palveluita käyttävän kuluttajan ei voi olettaa sitä ymmärtävän. Brändin tehtävä on siksi auttaa kuluttajaa ymmärtämään oikeuksiaan tässä viidakossa.

Yrityksillä pitää olla läpinäkyvä kyky vastata kuluttajan esittämiin moninaisiin kysymyksiin: Minkälaisia asioita datalle tehdään? Mihin data tallennetaan, ja miten tietoa hyödynnetään sen jälkeen, kun kuluttaja on antanut sen käyttöön luvan? Mikä tieto on yksilöityä? Mikä tieto taas on erityisen sensitiivistä ja sitä käsitellään ryhmätasolla analysoiden?

Tietoa, johon kuluttaja on antanut käyttöluvan, pitää käsitellä äärimmäisellä luottamuksella ja vastuullisuudella.

EU:n tietosuoja-asetus astuu voimaan noin puolentoista vuoden kuluttua. Ilman EU-lainsäädäntöäkin jokaisen yrityksen täytyy ymmärtää, että kaikkea sitä tietoa, johon kuluttaja on antanut käyttöluvan, pitää käsitellä äärimmäisellä luottamuksella ja vastuullisuudella. Vastuullisuus on asia, jonka pitää nousta datalla johtamisessa kaiken muun yläpuolelle.

Yritykset keräävät kuluttajatietoa, jotta kuluttaja saisi parempaa palvelua. Ajatteleeko kuluttaja itse näin? Yrityksillä on massiivinen viestinnällinen haaste, että kuluttaja ymmärtäisi, että tiedon keräämisen tavoitteena on palvella häntä paremmin.

Yritysten täytyy onnistua kertomaan asiakkailleen, että kyseessä on aito yhteispeli: kerätyn datan avulla yritykset pyrkivät siihen, että kuluttaja saisi hoidettua asiat mutkattomammin ja hänen itsensä haluamallaan tavalla.

Vastuullisuus on asia, jonka pitää nousta datalla johtamisessa kaiken muun yläpuolelle.

Amerikkalaiset pörssiyhtiöt liittyvät aiheeseen mielenkiintoisella tavalla. Kaikki tietävät, että kuluttajat viettävät päivän aikana järisyttävän pitkiä aikoja Facebookissa ja Googlessa. Nämä jättiyritykset tekevät liiketoimintaa kuluttajien viettämällä ajalla ja heihin liittyvällä tiedolla. Minkälaisia mahdollisuuksia esimerkiksi suomalaisella kuluttajalla on ymmärtää, miten nämä jättiyhtiöt käyttävät häneen liittyvää dataa hyväkseen? Tehtävä on vaikea ja monimutkainen.

Kansainvälisten verkkojättien rajapinnat on voimakkaasti kaupallistettu ja esimerkiksi suomalaisyhtiöille näiden rajapintojen hyödyntäminen on vaikeaa, vaikkakin se on mahdollista jättiyritysten määrittelemissä rajoissa.

Kaikenkokoiset yritykset kaikkialla maailmassa digitalisoituvat vauhdilla. Kuluttajakaupassa tähän liittyy järjettömän suuri vastuu asiakkaita kohtaan. Tästä vastuusta puhutaan edelleen kuluttajille aivan liian vähän ja epäselvästi.

DNA:n Chief Digital Officer ja LähiTapiolan Henkivakuutusyhtiön sekä Kalevala Korun hallituksen jäsen Kati Sulin edustaa maan kuuminta dataosaajien kärkeä ja on yksi kahdeksasta Data Masters -ajatushautomoon kuuluvasta Suomen eturivin johtajasta. 

Data Masters -ajatushautomo julkaisi marraskuussa 2016 oppaan siitä, miten data otetaan hyötykäyttöön liiketoiminnassa ja miten datalla oikeasti liiketoimintaa johdetaan. Oppaan ja ajatushautomon tuottaa Aller Media.