Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Vähemmän ideoita, enemmän tekemistä

Ketterän kehityksen periaatteet ohjaavat tiimiä sisäisesti tuloksiin ja työ organisoidaan ilman politikointia ja oman edun tavoittelua. Voisiko sama inhimillinen ja hedelmällinen aate toimia koko organisaatiossa?

Ideas are nothing. Doing is everything. Karkeasti suomennettuna: "Vähemmän ideoita, enemmän tekemistä". Törmäsin sloganiin vieraillessani eräässä konsernimme konttorissa.

Kehitystiimeille tekstin viesti on tuttu. Ketterän kehityksen periaatteet ohjaavat tiimiä sisäisesti tuloksiin ja työ organisoidaan ilman politikointia tai oman edun tavoittelua. Olisiko tämä siis tavoiteltavaa myös koko organisaation toiminnassa?

Järjestämme tulevana viikonloppuna koko pohjoismaisen Aller -konsernin Lab Weekendin. Tapahtumaan on kutsuttu mukaan kaikki kehitystiimit. Viikonloppuun osallistuvat myös Product Ownerit, joiden tehtävänä on häkätä (suomeksi kokeilla uusia luovia ratkaisuja koodin avulla) tapahtuman aikana esille tulevia kiinnostavia ideoita.

Yhteensä Lab Weekend- tapahtumaan osallistuu vajaa 50 ammattilaista neljästä eri maasta ja yli kymmenestä erilaisesta etnisestä taustasta. Aikaa on vajaat kolme päivää ja olemme päätyneet neutraalin ympäristöön, jossa kenelläkään ei ole kotikenttäetua: Tallinnaan.

Ketterän kehityksen periaatteet ohjaavat tiimiä sisäisesti tuloksiin ja työ organisoidaan ilman politikointia tai oman edun tavoittelua.

Kohti uutta tuottavaa kehityskonseptia

Kyseinen tapahtuma on yrityksemme historiassa uniikki, eikä sen järjestäminen ole tapahtunut ilman vastustusta. Kehittäjille tapahtuma toimii pääasiassa tiedon jakamisen, sosiaalisen verkostoitumisen ja hauskan pidon foorumina.

Näinä tiukan euron ja kruunun aikoina hyöty mitataan rahassa. Ei uskoisi siis, että kukaan rahasta päättävä lämpeää idealle. Päätimme vaihtaa taktiikkaa ja rakensimme koko business casen muutaman selkeästi rahassa mitattavan käyttötapauksen ympärille. Kiinnostus heräsi heti.

Kyselimme tiimeiltä ennakkoon lisää ideoita ja päädyimme yhteensä seitsemään tuloksellisesti merkittävään projektiin ja avasimme ilmoittatumisen konsernin parhaille it-ammattilaisille. Valitsimme ryhmille vetäjän sekä sponsorin, jotka ohjaavat tiimien työtä päivien aikana.

Ilman selkeää johtajaa malli on hyvin demokraattinen, mutta päätimme käyttää valmisteluun runsaasti aikaa. Emme halunneet, että tekeminen jumiutuu etukäteen miettimättömän seikan takia tai siihen, että alkuajatus ei ole tarpeeksi kiinnostava ja insipiroiva. Jokaisen päivän jälkeen tiimit demoavat päivällä aikaansaatuja kokonaisuuksia, välillä nukutaan ja syödään ilman erillistä aikataulua.

Päätimme vaihtaa taktiikkaa ja rakensimme koko business casen muutaman selkeästi rahassa mitattavan käyttötapauksen ympärille. Kiinnostus heräsi heti.

Tuottava ja tuloksellinen kehitys on idean ydin

Vaikka emme ole vielä edes astuneet Viron kamaralle konsepti on herättänyt kiinnostusta laajasti niin konsernin sisällä kuin jopa sidosryhmissä ja asiakkaissa. Tuntuu siltä, että asiasta kertoessa kuulijat voimaantuvat ja puhe keskeytetään kysymyksillä: Ehtiikö vielä mukaan tai milloin tuollainen järjestetään kehittäjien ja liiketoiminnan kanssa?

Ilmiössä on kyse merkityksestä ja aikaansaamisesta. Merkitys nousee ryhmän oman, yhteiseksi koetun agendan kautta. Se näkyy haluna kehittää olemassa olevia puitteita - parantaa maailmaa.

Aikaansaaminen syntyy innosta, omistautumisesta ja kaikkein tärkeimmin osaamisesta. Omistautumisen edistämiseksi kannattaa poistaa häiriötekijät, antaa tilaa ja aikaa. Se miksi näistä kuitenkin tulee myyttisen kiinnostavia johtuu siitä että tilaisuuteen kokoontuu paljon osaamista. Koodilla voi kaataa valtion joten osaajien kanssa toimiminen on voimaannuttavaa.

Aikaansaaminen syntyy innosta, omistautumisesta ja kaikkein tärkeimmin osaamisesta. Omistautumisen edistämiseksi kannattaa poistaa häiriötekijät, antaa tilaa ja aikaa.

Päätöspalavereista tekemispalavereihin

Moni saattaa ajatella, että ainoastaan perinteisiä konsepteja rikkovat koodariporukat pystyvät uusiin kehityskonsepteihin. Mielestäni kehityskonseptia voi hyvin soveltaa myös muuhunkin työhön.

Kokousmaailman raskas-sarjalaistenkin olisi hyvä häkätä palaverikäytäntöjään. Normaalisti työ tehdään palaverien välissä ja pöydän ääreen istutaan lähinnä päättämään asioista. Voisiko tämä toimia myös niin, että päätökset tehdään etukäteen ja palaveriin kokoonnutaan tekemään töitä?

Kerää porukka jonka avulla saat jonkin hankalan ja aikaa vievän asian tehtyä kerralla kuntoon. Varaa aikaa ja sopikaa etukäteen, mitä aiotte tehdä.

Normaalisti työ tehdään palaverien välissä ja pöydän ääreen istutaan lähinnä päättämään asioista. Voisiko tämä toimia myös niin, että päätökset tehdään etukäteen ja palaveriin kokoonnutaan tekemään töitä?

Uskaltakaa avata toisillenne työskentelytapojanne ja tiedonhankkimismetodejanne. Sallikaa hairahtamiset, niinhän meille käy myös tavallisessa arkityössä. Toimikaa tiiminä ja poistakaa häiriötekijät. Jos päivä venyy, niin antakaa sen venyä.

Tärkeintä on saada kerralla valmiiksi.

Lab Day -tapahtumaa voi seurata 27-29.11.2015 välisenä aikana instagramissa ja Twitterissä hästägillä #AllerLabWknd.