Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Tuotekehitys kaipaa kipeästi asiakasdataa

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin tuotekehityspäällikkö Tiina Willman toivoo, että valtion tuotekehityksessä hyödynnettäisiin tulevaisuudessa enemmän asiakastietoa. ”Tämä on myös oma tavoitteeni työssäni”, Willman sanoo. Esitimme hänelle kysymyksiä valtionhallinnon datan hyödyntämiseen liittyen.

Valtorin Tiina Willman nojaa kaiteeseen ikkunaseinän edessä Valtorin konttorilla. Ikkunan ulkopuolella alempana näkyy punatiilisiä suuria kerrostaloja.
Kuvat: Pasi Murto

Kerro, mikä Valtori on?

”Valtori tuottaa valtionhallinnon toimialariippumattomat ict-palvelut ministeriöille ja virastoille. Valtori tarjoaa mm. valtionhallinnon perustietotekniikkapalveluita. Tori-laki määrittää pakolliset palvelut, jotka ministeriöiden ja virastojen tulee hankkia meiltä."

"On olemassa myös vapaavalintaisempia palveluita, joita julkishallinnon organisaatiot voivat hankkia joko meidän kauttamme tai muualta.”

”Pyrimme tekemään palveluista mahdollisimman houkuttelevia. Meiltä voi ostaa palveluita kilpailuttamatta niitä, koska hoidamme niiden osalta valtion kilpailutuksen. Tämä on iso houkutin. Meille on syntynyt hyvä kokonaisnäkemys ja hyvät käytännöt. Hyödyntämällä olemassa olevaa dataa jatkossa enemmän, pystymme tarjoamaan palveluita, jotka ovat huokeita ja houkuttelevia.”

”Valtori perustettiin vuonna 2014.”

Miten dataa hyödynnetään tänä päivänä julkishallinnossa?

”Datan avaaminen on ollut julkishallinnossa hyvin trendikästä. Julkishallinnossa on valtavasti tietoa kansalaisista ja yhteiskunnasta. Tätä dataa on aiemmin lähinnä säilötty. Eikä julkishallinnon osaaminenkaan ole vielä aivan huippuluokkaa. Kun avaamme datan, myös muut pystyvät hyödyntämään sitä innovatiivisesti ja samalla opettamaan meitä hyödyntämään dataa fiksummin.”

Kaikki uudet järjestelmät ja tukitoiminnot rakennetaan nykyisin niin, että ne toimivat yhteen.

”Toinen suuri trendi ja askel on ollut yhteentoimivuuden huomioiminen. Kaikki uudet järjestelmät ja tukitoiminnot rakennetaan nykyisin niin, että ne toimivat yhteen. Viron mallista keskustellaan paljon. Siellä yhteensopivuus on ollut helppo toteuttaa, koska kaikki on rakennettu alusta asti itse ja kokonaisuus on uusi."

"Suomessa yritykset ovat olleet aikoinaan hyvin edistyksellisiä ja rakentaneet omia räätälöityjä järjestelmiään. Nyt näiden iäkkäiden järjestelmien yhteensovittamisessa on kova työ. Kyse ei ole siitä, etteikö valtionhallinto haluaisi yhteen toimivuutta. Työ vain on hidasta. Jatkossa haluamme, että kaikki palvelut ovat yhteensopivia.”

Kuinka pitkällä yhteentoimivuuden toteuttamisessa ollaan?

”Täysin valmista maailmaa ei varmasti synny koskaan. Mutta minusta on ollut hyvä ajatus, että keskitymme osittain asioihin, jotka ovat helppoja toteuttaa. Näin saamme nopeita voittoja ja innostus jatkokehittämiseen kasvaa. Tämän lisäksi keskitymme asioihin, jotka ovat kaikkein vaikuttavimpia.”

”Olemme menneet paljon eteenpäin useissa asioissa, jotka eivät aina ole niin mediaseksikkäitä. Kyse on paljolti hallinnon sujuvoittamisesta datan avulla.”

Valtorin Tiina Willman istuu turkoosilla nojatuolilla ja puhuu videokameran edessä.
Valtorin Tiina Willmanin mukaan verkkosivujen tekstipohjaisuus on mennyttä maailmaa myös valtionhallinnossa. ”Monien perinteisesti ehkä hieman tylsiksi miellettyjen virastojen verkkosivut ovat hyvin visuaaliset, vaikka voisi kuvitella, että ne olisivat hyvin tekstivoittoiset ja harmaat. Visuaalisuuden merkitys viestinnällisissä tuotoksissa on ymmärretty laajasti.”

Mitä oma työsi datan parissa on käytännössä?

”Tiimimme tekee paljon verkkosivujen kävijäliikenteen analytiikkaa, ja tutkimme, miten Valtorin tuottamat verkkosivut, palvelimet ja muu tekniikka toimivat. Seuraamme esimerkiksi, mistä meille tulee liikennettä."

"Meidän pitää varautua verkkorikollisuuteen – havaitsemmeko poikkeavaa liikennettä? Verkkosivujen alustan analysointi on pitkälti poikkeavuuksien metsästämistä datan avulla. Taustalle on rakennettu paljon mittarointia erilaisille komponenteille. Data toimii meillä pitkälti vikojen selvittämisen sekä ennalta ehkäisevän toiminnan taustavoimana.”

Miten data mielestäsi muuttaa johtamisen?

”Datan hyödyntäminen parantaa johtamista, koska data ikään kuin pakottaa ihmiset ajattelemaan paremmin ja strukturoidummin. Data kertoo, minkälaisia asioita pitää ajatella ja miten tiedot linkittyvät keskenään ja tuottavat kokonaisuuksia."

"Data ohjaa ajatuksia ja kysymyksiä – ei pelkästään anna vastauksia. Asioista on helpompi keskustella, kun taustalla on yhteinen data.”

Millaisia mahdollisuuksia näet datan visualisoinnilla valtionhallinnossa?

”Datan visualisoinnilla on valtionhallinnossa valtavat mahdollisuudet. Visualisoinnilla palautetaan data kansalaisille. Fiksulla visualisoinnilla pystymme kertomaan asioista ja avaamaan dataa ymmärrettävästi."

Datan visualisoinnilla on valtionhallinnossa valtavat mahdollisuudet. Visualisoinnilla palautetaan data kansalaisille.

"Visualisoinnin mahti on se, että sillä pystytään tekemään asioita ymmärrettäväksi. Tehdä esimerkiksi trendejä näkyviksi. Visualisoinnilla pystymme vaikuttamaan asioihin tehokkaammin. Kuva jää ihmisten mieleen, numerot ja tilastot eivät.”

”Kuva toimii siis markkinointivälineenä, vaikka visualisointi vaatii taitoa. Kuka vaan ei ole hyvä visualisoija, vaan se vaatii ammattitaitoa.”

Kuva jää ihmisten mieleen, numerot ja tilastot eivät.

Olet tuotekehityspäällikkö Valtorissa. Mikä on data-analysoinnin merkitys Valtorin tuotekehitystyössä?

”Dataa on aina hyödynnetty tuotannossa, tuotantodataa on helposti saatavilla. Sama pätee talousdataan. Perinteisesti tuotekehityksessä on hyödynnetty tuotanto- ja taloustietoa."

"Toivoisin, että jatkossa tuotekehityksessä hyödynnettäisiin paljon enemmän asiakastietoa. Tämä on minulla itsellänikin maalina: miten saisin asiakasdatan enemmän mukaan tuotekehitykseen? Asiakkaillehan me tätä työtä teemme."

"Suomessa on edelleen "insinööriongelma": laatu tuotteissa on todella hyvä, mutta emme tiedä kuka niitä ostaisi. Meillä on huutava pula asiakastiedosta heti tuotekehityksen alkuvaiheessa.”

Tiina Willman kävelee hymyillen kameraa kohti Valtorin käytävällä.

Mikä henkilökohtaisesti miellyttää sinua datassa?

”Olen aina ollut taulukkolaskentaihminen. Se on aina ollut minusta mageeta. On kiinnostavaa syöttää asiakas- tai kustannusdataa järjestelmään, joka laskee ja tuottaa sen pohjalta uutta tietoa. Minulle tulee olo, että olen osannut tehdä paljon enemmän kuin mitä olisin osannut tehdä ilman automaattista datan käsittelyä. Pienistä signaaleista pystymme esimerkiksi verkkosivuilla tunnistamaan, että jotain on menossa pieleen. Tulee salainen agentti -fiilis.”

Millaisia data-analytiikkaan liittyviä vaatimuksia Valtorin asiakkailla on?

”Olemme pohtimassa näitä palveluita. Aika vähän asiakkailtamme tulee suoraan data-analytiikkaan liittyviä toiveita. Tämä on vielä hieman muotoutumaton asia, data-analytiikkapalveluita ei vielä oikein osata vaatia. Ääni on ollut yllättävänkin hiljainen. Verkkosivujen perusanalytiikkaa toki osataan jo toivoa.”

Mikä on suurin dataan liittyvä harhaluulo?

”On harhaluulo, että data olisi jotain ihmeellistä. Itse asiassa melkein kaikki, mitä me teemme, hyödyntää tai tuottaa dataa jollain tasolla. Data on vielä mielikuvissa liikaa arjesta irrallaan oleva asia.”

Valtionhallinnossa on mahtavia tyyppejä töissä – miten saisimme juuri ne oikeat ihmiset töihin oikeisiin projekteihin?

Minkä asian haluaisit datan avulla juuri nyt ratkaista?

”Valtionhallinnossa on mahtavia tyyppejä töissä – miten saisimme juuri ne oikeat ihmiset töihin oikeisiin projekteihin? Tässä datan hyödyntämisellä voisi olla suuret mahdollisuudet tulevaisuudessa. Tämän lisäksi datan avulla voisimme paremmin tiedostaa, mitkä ovat ne palvelut, joita tulevaisuudessa tarvitaan ja halutaan hankkia.”

Tiina Willman kokouspöydän päädyssä Valtorin neuvotteluhuoneessa. Takana seinällä maalattuja muotokuvia.

TIINA WILLMAN

Työ: Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin tuotekehityspäällikkö, jonka vastuualueella ovat valtionhallinnon verkkosivut ja verkko-oppimisalusta

Ura: Kehittänyt koko työuransa digitaalisia palveluita eri valtionhallinnon organisaatioissa. Willman aloitti syksyllä 2015 Valtorin tuotepäällikkönä, ja työskenteli sitä ennen pitkään Puolustusvoimissa, mm. digitaalisten palveluiden suunnittelusta vastaavana päällikkönä. Kuuluu moniin digimaailman kysymyksiä pohtiviin verkostoihin, kuten Tiistai-klubi ja Muutoksentekijät.

Koulutus: Henkilöstöjohtamisen tradenomi

Harrastukset: YAMK-opinnot, lapsen kanssa puuhastelu ja liikkuminen

Motto: ”Asioilla on tapana järjestyä, varsinkin kun niille aktiivisesti tekee jotain.”

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin tuotekehityspäällikkö Tiina Willman edustaa maan kuuminta dataosaajien kärkeä ja on yksi kymmenestä Data Masters -ajatushautomoon kuuluvasta Suomen eturivin johtajasta. Ajatushautomo julkaisi ensimmäisen raporttinsa marraskuussa 2016. Toinen, uuden huippujohtajien ryhmän näkemyksistä koostuva Data Masters -raportti julkaistiin lokakuussa 2017. Oppaan ja ajatushautomon tuottaa Aller Media.