Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Tuleeko jättiprojektistasi jättifiasko?

Mitä voimme oppia fiaskoksi muuttuneesta Berliinin lentokenttäprojektista? Projekteissa yksinkertainen on kaunista. Aller Median Chief Project Officer Teemu Puurunen huomauttaa, että projektien johtaminen vaatii omanlaistaan osaamista, eikä se välttämättä kerry jonkun toisen työn kautta ilman koulutusta.

Muutama vuosi sitten luin ensimmäistä kertaa Berliinin uuden lentokentän rakentamisesta ja sen ongelmista. Tarina on kaikkine käänteineen huikea, ja suosittelen siihen tutustumista kaikille joko projektijohtamisesta tai komiikasta kiinnostuneille uudempien kirjoitusten kautta esimerkiksi täältä tai täältä.

Jo nyt miljardeja maksaneen ja vuosia myöhässä olevan fiaskon kohtalo sinetöitiin viimeistään siinä vaiheessa, kun paikalliset poliitikot päättivät olevansa itse oiva vaihtoehto johtamaan miljardiluokan projektia – muun työn ohessa tietenkin. Seuraava, tavallaan ihan linjakas päätös oli, että he voisivat toki myös samalla vielä valvoa omaa työtään projektissa.

Projektien johtaminen vaatii omanlaista osaamista, eikä se välttämättä kerry jonkun toisen työn kautta ilman koulutusta.

Projektissa on sen jälkeen muun muassa valettu sähköjohdot suoraan betonin sisään ilman minkäänlaista kotelointia, rakennettu liukuportaita, jotka päättyvät pari metriä ennen seuraavaa kerrosta sekä rakennettu valaistusjärjestelmä ennen sen ohjausjärjestelmän valmistumista, minkä takia kentällä palaa valot yötä päivää. Myös juna keskustan ja lentokentän välillä on kulkenut jo useamman vuoden. Tyhjänä. Junaradan tunnelit vain sattuivat valmistumaan suhteellisen ajoissa ja ilman jatkuvaa käyttöä ja sen tuomaa ilmavirtaa ne homehtuisivat.

Myös juna keskustan ja lentokentän välillä on kulkenut jo useamman vuoden.

Ei ihme, että entinen kollegani Jori Kosonen puuhaa projektipäällikkyydestä ammattia Suomeen. Projektien johtaminen vaatii omanlaista osaamista, eikä se välttämättä kerry jonkun toisen työn kautta ilman koulutusta.Tuskin esimerkiksi Henri Alén kuvittelee olevansa hyvä palomies työskenneltyään vuosikausia huippukokkina, vaikka muutama rasvapalokin lienee joskus tullut sammutettua.

Yksinkertainen on kaunista. Ja erityisesti helppoa.

Kaikkein helpoin keino välttää jättimäisiä epäonnistumisia on välttää jättimäisiä projekteja. Mitä enemmän projektissa on mukana ihmisiä, tiimejä, osastoja, yrityksiä, tuotteita, järjestelmiä, integraatioita ja tavoitteita, sitä kompleksisempi projektista tulee. Kompleksisessa projektissa on niin suuri määrä liikkuvia osia ja muuttujia, että niiden hallitseminen on erittäin hankalaa, ellei mahdotonta. Tällöin ei enää välttämättä pystytä huomioimaan päätösten kaikkia vaikutuksia.

Mitä isompi ja kompleksisempi projekti, sitä kauemmin se kestää, ja sitä enemmän liiketoiminta sen ympärillä ehtii muuttua.Berliinin lentokenttäfiaskon rinnalle voidaan nostaa vaikka Ciudad Realin lentokenttä Espanjasta. Kenttää ei ole valmistumisen jälkeen käytetty ikinä, ja se myytiin nyt ilmeisesti 10 000 dollarilla tarpeettomana. Rakennuskustannukset olivat yli miljardin. Kumpi tapa näistä on epäonnistumisena pahempi?

Mitä isompi ja kompleksisempi projekti, sitä kauemmin se kestää, ja sitä enemmän liiketoiminta sen ympärillä ehtii muuttua.

Sen kaiken listaaminen, mitä Berliinin lentokenttäprojektissa olisi pitänyt tehdä toisin, olisi hyvin pitkä urakka. Luonnollisesti asiaan pitäisi myös perehtyä huomattavasti tarkemmin, kuin vain seurata kirjoituksia aiheesta. Uskallan kuitenkin todeta, että jos jättiprojekteja ei voi välttää, on ehdoton vaatimus varmistaa riittävän pätevät yritykset ja henkilöstö tekemään projektia.

Pilko siis projektisi siten, että tuloksiin päästään kiinni mahdollisimman nopeasti. Vaikka projektin bisnes case olisi kuinka hyvin laskettu diskontattuine kassavirtoineen, se sisältää aina joitain olettamia esimerkiksi kysynnästä ja kasvusta.

Mitä nopeammin näitä olettamuksia päästään testaamaan tosielämässä, sitä nopeammin päästään myös tekemään päätöksiä siitä, laitetaanko projektin seuraaviin vaiheisiin enemmän paukkuja ja vai kannattaako ne jättää kokonaan tekemättä ja keskittää resurssit johonkin toisaalle. Pidä projektisi pieninä ja hallittavina!