Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Paluu televisiomainonnan kulta-aikaan

Kotiemme olohuoneet digitalisoituvat hurjaa vauhtia. Vaikka televisiovastaanottimien käyttöliittymät vielä ovatkin kökköjä, uskon, että televisiolla, tai olohuoneen isolla ruudulla, on edessään räväkkä kasvu mediamixin kärkipäähän.

Kultaisena hehkuva retrotelevisio

Kirjoitin aiemmin televisiomarkkinoinnin olevan the next big thing. Kuvasin tilanteen, jossa perhe viettää aikaa yhdessä viihteen parissa, ja samalla tulee hoidettua lapsen jouluostokset.

En usko, että tämä utopia on kovin kaukana. Televisioon on tulossa samat lainalaisuudet, jotka ovat ottaneet ylivallan muussa digitaalisessa mediassa: ohjelmallinen ostaminen, ylivoimainen kohdennus ja yksilön tunnistaminen kohderyhmien sijaan.

Television lisäksi olohuoneessa alaa valtaavat ääniohjatut kotiassistentit. Kun hattulalaisperhe tilaa lisää polttopuita, se sanoo: ”Ok Google, tilaatko minulle polttopuita?”, ja Google esittelee vaihtoehdot, joista perhe valitsee parhaimman.

Televisioon on tulossa samat lainalaisuudet, jotka ovat ottaneet ylivallan muussa digitaalisessa mediassa.

Tällä kehityksellä on paljon vaikutuksia markkinointiin. Tässä kolme isoa:

1) Jos et ole täydellinen, et ole listalla

Ajatellaanpa, mitä Googlen tai Amazonin assistentti ehdottaa polttopuiden tilauspaikaksi. Molemmat yritykset keskittyvät asiakkaan tarpeen ymmärtämiseen ja täyttämiseen.

Jotta yritys on mukana listalla, pitää täyttää tietyt ennakkokriteerit: olen löydettävissä palveluista, toimitan kotiin nopeasti ja ostaminen on helppoa.

Pariskunta yhdessä olohuoneessa modernin takan vieressä, mies osoittaa kuvan ulkopuolelle.

Geneeristen polttopuiden sijaan esimerkki voisi hyvin koskea pesukonetta tai ruokaa. Mitkä tuotteet keinoälyohjattu assistentti listaa? Mitä ominaisuuksia se valitsee kertoa kuluttajalle? Miten kuluttaja osaa kysyä oikeita asioita?

2) Brändin oltava yhä erottuvampi

Olohuoneissa ei katsota sisältöä, jos sen lähteeseen ei luoteta ensisilmäyksellä. Televisio ja olohuone myöskään harvoin antavat mahdollisuutta tutustua paremmin sisällön tai palvelun tuottajaan.

Yhä useammassa tuotekategoriassa asiakas pitää saada kysymään juuri sinun brändiäsi.

Entä mihin rooliin jää tässä brändin vaikutus, kun tuotetta tilataan äänellä? Väittäisin, että tulevaisuudessa yhä useammassa tuotekategoriassa asiakas pitää saada kysymään juuri sinun brändiäsi, muuten kilpailet pelkällä hinnalla.

Mustan ruudun pienestä raosta näkyy pariskunta makoilemassa sohvalla ja katsomassa naureskellen kohti.

3) Televisiomainonnasta tulee interaktiivista

Yhä useammin myös televisiossa kyetään viemään asiakas suoraan ostokseen. Moni vannoo kahden ruudun nimeen, mutta itse uskon, että television käyttöliittymä ei ole enää kauaa kökkö.

Aika monella on jo luottokorttitiedot television sisällä. Oli se sitten Netflixin, Ruudun tai Katsomon palvelinten kautta, olohuoneen isolla ruudulla on pääsy lompakkoosi.

Olohuonemarkkinointi luo uuden, mielenkiintoisen kentän vaikuttaa perheen yhteisiin hetkiin.

Mainonnan suhteen tämä tarkoittaa aivan uutta lähestymistä. Landing pagejä, valintaikkunoita, rikkaampaa sisältöä ja ostoputken yksinkertaistamista.

Kokonaisuutena olohuonemarkkinointi luo uuden, mielenkiintoisen kentän vaikuttaa perheen yhteisiin hetkiin aivan uudella tavalla.

Juho Jokinen johtaa koko markkinoinnin arvoketjun kattavia Aller markkinointipalveluita, jonka muodostavat journalistinen sisältömarkkinointiyksikkö Aller Ideas, sisältömarkkinointitoimisto Dingle sekä kohderyhmiä ja asiakasymmärryksen ratkaisuja tarjoava Data Refinery.

Kuvat: Fotolia