Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Näin selviät nettikiusaamisesta

Läski, idiootti, huijari, pedofiili, hullu, petturi! Kuulostaako tutulle? Kyseessä on pala internetin arkea, johon törmää kaikissa niissä palveluissa, mihin käyttäjät tuottavat sisältöä.

Moni rumaa tai loukkaavaa kieltä käyttävistä ajattelee, miten hienoa se onkaan, kun verkossa saavuttaa sanomisilleen suuren yleisön ja muutkin saavat tietää totuuden. Ja vielä hienompaa on se, kun kiusatun kyyneleisistä reaktioista näkee sen, että hän on nähnyt kommentit, ja loukkaukset ovat satuttaneet.

Kiusaamisesta puhuttaessa ehdottomasti suurin osa on sitä mieltä, että kiusaaminen on väärin ja kiusaamiseen pitää puuttua.

Puheenaiheita verkossa riittää, eikä kaikki keskustelu ole aina mukavaa tai positiivista. Elämän varjopuolet näkyvät ja toisen satuttamisesta on tullut arkipäivää. Kiusaamisesta puhuttaessa ehdottomasti suurin osa on sitä mieltä, että kiusaaminen on väärin ja kiusaamiseen pitää puuttua. Mutta missä on tämä asenne verkkokeskusteluissa? Kun joku kysyy apua arkipäivän tilanteeseen, vaikka vinkkiä hyvän pesukoneen ostoon, voi hän saada osakseen valtavan ryöpytyksen ja hyvinkin henkilökohtaisen solvauksen. Näinkö me oikeasti ehkäisemme kiusaamista?

Kiusaaminen on aina henkilökohtainen kokemus. Toiset meistä tulkitsevat melkein kaiken loukkaamiseksi, kun taas toinen on sitä mieltä, ettei haukkuva koira haavaa tee.

Verkossa palvelun ylläpitäjällä on oma merkityksensä keskustelukulttuurissa. Ylläpitäjän on tunnistettava tilanteet ja sillä on oltava mekanismit puuttua kiusaamiseen, esimerkiksi viestien poistomahdollisuus. Ylläpidon toimillakaan ei aina ratkaista ongelmaa ja joissakin tilanteissa kiusaaminen voi olla hyvin systemaattista ja järjestäytynyttä.

Verkossa palvelun ylläpitäjällä on oma merkityksensä keskustelukulttuurissa. Ylläpitäjän on tunnistettava tilanteet ja sillä on oltava mekanismit puuttua kiusaamiseen.

Viisi vinkkiä siihen, miten nettikeskustelun ikävistä tilanteista voi selvitä

  1. Älä lähde mukaan. Anna kiusaajan riehua yksinään. Tällä tavoin näytät ettei kiusaajan toiminta ei vaikuta sinuun.
  2. Kerro läheisillesi tilanteesta. Kun sinulle tärkeät ihmiset tietävät kiusaamisesta, heille ei asia tule yllätyksenä, jos huomaavat sinuun kohdistunutta kirjoittelua.
  3. Ilmoita ylläpidolle. Näin ylläpito voi tarkistaa tilanteen ja omat toimintamahdollisuutensa, esimerkiksi viestien poistot ja kirjoitusestot.
  4. Rikosilmoitus. Kunnianloukkaus on rikos, eli asiasta voi tehdä myös rikosilmoituksen poliisille
  5. Jatka normaalia elämää. Sinä et ole tehnyt mitään väärää.