Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

10 vinkkiä mobiilisovelluksen rakentamiseen

Moni kantaa mukanaan ideaa ja unelmaa startup-yrityksestä. Useat näistä ideoista koskevat mobiilisovelluksia. Applikaatiot imevät ihmisten huomion jopa yltäkylläisyyteen asti. Rajaa ei tunnu olevan.

Lähdin sovellusliiketoimintaan haasteiden ja mahdollisuuksien valossa sen ”vaikeimman kautta” rakentamalla sosiaalista ja kuluttajille suunnattua palvelua. Mobiilisovelluksen kehittäjänä ja digitaalisen liiketoiminnan osaajana haluan nyt jakaa ajatuksia, mitä mielestäni kannattaa huomioida, kun lähtee toteuttamaan unelmaansa mobiilisovelluksesta.

1) Tee taustatyö huolellisesti

Lataa palveluasi muistuttavia sovelluksia, myös kansainvälisiltä markkinoilta. Vietä useita päiviä etsien tietoa varmistaaksesi, että oma palvelusi erottuu muista. Kirkasta palveluliiketoimintaasi ja tuo markkinoille uusi hyödyllinen tuote. Liian usein tehdään asioita, joita on jo olemassa.

2) Ota tiimiin koodaaja

Tee itsellesi palvelus ja ota yrityksesi osakkaaksi taitava koodaaja. Koodaajalla on osakkaana parempi motivotaatio kuin palkattuna työntekijänä. Alkuun ei tarvita suurta rahallista investointia. Muista, ettei applikaatiosi ole koskaan valmis. Tarvitset koodaajaa myös lanseerauksesi jälkeen.

Liian usein tehdään asioita, joita on jo olemassa.

3) Luo jumalaiset rautalangat

Ensimmäiset metrit ovat applikaation rakentamisen kannalta tärkeitä. Tässä vaiheessa päätetään palvelun pohjapiirros ja toiminnallisuuksia, joita on paljon hankalampi muuttaa myöhemmin. Hyvä taustatyösi auttaa rakentamaan onnistuneet perustukset. Haastattele myös kohderyhmääsi.

4) Tee monia asioita kerralla

Sovellusliiketoiminta ei kosketa ainoastaan sovellustasi. Aloita työstämällä kaikkia sovelluksen ympärillä tarvittavia asioita kerralla. Suunnittele lanseerausta, ota yhteyttä tarvittaviin tahoihin ja järjestä organsaatiosi asiat kuntoon. Pääset nopeammin markkinoille, kun aloitat heti.

5) Keskity tärkeimpiin asioihin

Valitse liiketoimintasi kannalta kaikkein olennaisimmat projektit. Älä huolehdi pienistä mutkista. Älä tuhlaa niihin aikaa. Mutkat suoristuvat kyllä matkan edetessä.

Hyvä taustatyö auttaa rakentamaan onnistuneet perustukset. Haastattele myös kohderyhmääsi.

6) Aseta sovellus aina etusijalle

Mikään markkinointitemppu ei saa ihmisiä käyttämään huonoa sovellusta. Käytä kaikki ”vapaa-aikasi” sen kehittämiseen. Auta koodaajaa keskittymään omaan työhönsä. Helpota applikaatiosi matkaa markkinoille kaikin keinoin. Suunnittele sovellustasi, älä käyntikorttejasi.

7) Motivoi itseäsi ja tiimiäsi

On vaikeaa luoda sovellus täysin tyhjästä ja olettaa, että tuhannet ihmiset käyttävät sitä lanseerauksen jälkeen. Matkan varrella tulee hyviä ja huonoja uutisia. Varastoi hyvien hetkien energia, aseta lyhyitä tavoitteita ja vietä vapaa-aikaa tiimisi kanssa. Motivaatio on ultimaattinen ajuri asiassa kuin asiassa.

8) Toimita tuote markkinoille

Todelliset yrittäjät toimittavat tuotteen ulos. Älä jännitä sen kanssa. Toimita markkinoille tuote, jonka sinä uskot olevan mahtava. Vaikka tuotteessa olisi joitakin huonoja elementtejä, pystyt kyllä korjaamaan ne myöhemmin.

Suunnittele sovellustasi, älä käyntikorttejasi. Toimita markkinoille tuote, jonka sinä uskot olevan mahtava.

9) Valmistele ja palvo analytiikkaa

Analytiikka on pakollinen ja varmasti tuttu asia. Valmistele kaikki markkinointia, nettisivuja ja applikaatiota varten. Seuraa lanseerauksen yhteydessä mitä digissä tapahtuu ja ole valmis tekemään tarvittavat muutokset. Saat reaaliaikaista palautetta. Analytiikka ei valehtele.

10) Juo kokis ja hymyile

Rentoudu. Tietyt asiat toimivat, tietyt eivät. Muokkaa ja yritä uudelleen, mutta pidä hymy huulilla. Mikään bisnes ei voita elämisen iloa.

Kirjoittaja on Zadaa-mobiilisovelluksen toimitusjohtaja ja yksi perustajista. Zadaa on mobiilisovellus, joka yhdistää saman kokoiset ja tyyliset ihmiset luoden suoran markkinapaikan ostaa ja myydä käytettyjä vaatteita. Sovellus julkaistaan syyskuussa 2015.