Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Kuka lohduttaisi moderaattoria?

Keskusteluilmapiirin kiristyessä Suomessa ja maailmalla puheenaiheeksi on noussut nettikeskusteluiden moderointi. Miltä tuntuu toimia sananvapauden puntarina ja kiihtyvän kommentoinnin erotuomarina? Moderaattori kertoo, mitä ajatuksia bittivirran padolla herää.

Kuvitellaan hetki. Olet juuri aloittamassa työt keskustelupalstan moderaattorina. Olet työskennellyt yrityksessä jo pitkään ja tunnet kaikki ihmiset työpöytiensä ääressä. Purjehdit pöytien ohi rennosti, tutuille työkavereille hymyillen ja yrität olla välittämättä pienestä jännityksestä vatsanpohjalla.

Keskustelukulttuuri on Suomessa kiristynyt, ja kommentit ovat tulvineet moderaattoreiden työpisteille siinä määrin, että työpaikalla on kyselty halukkaita kouluttautumaan moderointiin. Tällä tavalla saadaan lisävoimaa sellaisina aikoina, kun keskustelu kiihtyy, ja samalla valistetaan yrityksen työntekijöitä keskustelupalstasta itsestään.

Keino on toimiva, joskin jokaista työtä opettelevaa varoitetaan etukäteen. Sisältöä käsitellessä tulee muistaa pitää tunteensa kurissa.

Istut toimistotuolille, sen lämpö muistuttaa siinä aiemmin istuneesta. Läppäri on pöydällä valmiina, sen näytöllä on tekstiä ruuduittain listattuna. Sinun tehtäväsi on lukea ruudulla lepääviä kommentteja ja poistaa niistä ne, jotka rikkovat sääntöjä. Joskus niitä on useita, joskus ei montaakaan.

Vatsanpohjalle pesiytynyt jännitys alkaa täristä, sen pinta muuttuu sähköiseksi ja se pistelee, se kasvaa kokoa ja aiheuttaa kehossasi jännitteen, joka tuntuu hiuspohjassa asti. Rohkeasti vaan töihin.

Jokaista työtä opettelevaa varoitetaan etukäteen. Sisältöä käsitellessä tulee muistaa pitää tunteensa kurissa.

Luet ensimmäisen kommentin, jossa puhutaan jotain kuorma-autoista ja niiden akseleista. Et ymmärrä missä yhteydessä viesti on kirjoitettu, etkä tunne sen kirjoittajaa. Et välttämättä tiedä akseleistakaan sen enempää, eikä sinulla ole kokemusta siitä tilanteesta, josta kirjoittaja kirjoittaa, mutta koska kommentti on varsin harmiton, annat sen olla. Se on siis sääntöjen mukainen, jätetään.

Seuraavassa kommentissa puhutaan jostakin poliittisesta, puolueita ja niiden keulahenkilöitä nimetään. Kommentti itsessään on vihainen, ja siinä puhutaan ikävään sävyyn kaikkien tuntemista kansanedustajista.

Tämä kommentti on varmasti monen mielestä loukkaava – mitä kyseiset kansanedustajatkin ajattelisivat? Ehdotat sinua kouluttavalle moderaattorille kommentin poistamista. Tämä kommentti on juuri sellainen, joita mielestäsi on poistettu muualtakin, ja jonka kaltaisiin tulisi puuttua.

Moderaattori pudistaa päätään. Tämä kommentti on sääntöjen mukainen. Se ei ole mukava eikä miellyttävä, eikä siitä ole sellaisenaan sen kohteelle hyötyä. Se on silti mielipide julkisuuden henkilöstä, joka on julkisuudessa esiinnyttyään oleellinen osa yleisiä pöytäkeskusteluja.

Olisi kohtuutonta puuttua mielipiteeseen julkisesta hahmosta, vaikka mielipide olisikin vihainen. Tämä kommentti on sääntöjen mukainen, mutta jos siinä esiintyisi esimerkiksi henkilökohtaisuuksia, uhkauksia tai vakavia syytöksiä, se poistettaisiin.

Tämä kommentti on sääntöjen mukainen. Se ei ole mukava eikä miellyttävä, eikä siitä ole sellaisenaan sen kohteelle hyötyä.

Ikävä, harmillinen ja loukkaava kommenttiko sananvapautta? Olet ihmeissäsi. Entä kommentin kohteen oikeudet? Moderaattori selventää, ettei yhden oikeuksia voi rikkoa toisen oikeuden nimissä. Moderaattorin tehtävä on olla puolueeton, ja pelkkä mielipiteen ikävyys ei oikeuta mitätöimään sitä.

Jatkat kommenttien selaamista. Kiva tarina koirasta, jätetään. Kommentti, joka on pelkkää ö-kirjainta, pois. Kiva kommentti, jossa on sähköpostiosoite, pois. Lisää mielipiteitä politiikasta, uskonnosta, lemmikeistä, taloudesta, kodista, mistä vaan. Pois, jätetään, jätetään, pois, jätetään.

Hetken kliksuteltuasi alkaa tuntua, että ajatus ei kulje, ja joudut hetkeksi ottamaan katseen pois ruudulta. Nostat kädet kasvoillesi ja hierot silmiä silmälasien takana. Tämä on rankempaa kuin uskoitkaan. Lukeminen kuluttaa, kaikki nämä irralliset keskustelut kuluttavat, silmät väsyvät.

Moderaattorin tehtävä on olla puolueeton, ja pelkkä mielipiteen ikävyys ei oikeuta mitätöimään sitä.

Pienen tauon jälkeen palaat keskusteluihin ja ajan mittaan rikot pintavaikutelman. Näet koirakommentissa ihmisiä, jotka rakastavat lemmikkejään. Näet kodin siivoukseen turhautuneen äidin, joka purkaa tuntojaan Salattujen elämien juonenkäänteisiin.

Näet kaksi koko ikänsä rakennustöissä ollutta miestä, jotka väittelevät siitä, mikä puulaatu on paras, ja kasan autoharrastajia, joiden mielestä on hauska härnätä toisen merkin kannattajia. Näet intohimon urheilufanaatikkojen viesteissä sekä huolen terveysasioista kyselevien kommenteissa.

Näet ihmisen, joka on kirjoittanut nettiin ensi kerran leskeksi jäätyään. Näet ihmisen joka asuu vuodesta toiseen yksin hämärässä asunnossaan, eikä enää näe syytä avata edes verhoja.

Näet pakolaisia ja heidän vierasta kulttuuriaan pelkäävän yksin asuvan vanhuksen, sekä toisen samanlaisen, joka on tutustunut naapuriinsa muuttaneeseen muslimiopiskelijaan, jolla taas on tapana roskia viedessään pyytää viedä myös huonojalkaisen naapurinsa roskat.

Näet ihmisen, joka on kirjoittanut nettiin ensi kerran leskeksi jäätyään. Näet ihmisen joka asuu vuodesta toiseen yksin hämärässä asunnossaan, eikä enää näe syytä avata edes verhoja.

Näet pelkoa. Näet rakkautta. Näet kysymyksiä, keskusteluja, väittelyitä. Näet pelleilijöitä, provosoijia, lankaan menneitä räyhääjiä ja hämmentyineitä keskusteluun liittyneitä henkilöitä. Näet kaikki ne unelmat, ne toiveet ja ajatukset jotka yhdistävät suomalaisia pienistä kaupungeista suuriin.

Näet kuinka rumaksi keskustelu voi mennä, näet kuinka henkilökohtainen kostonhimo voi kasvaa vihaksi, näet kuinka rakkaudessa on myös erotiikkaa ja kuinka kokeilunhaluisia ihmiset voivat olla.

Sitten kaikki pysähtyy. Näet kommentin, jossa on linkki murhatun opiskelijan rikospaikkakuviin. Sensuroimatonta, raakaa todellisuutta, joka on kaukana omastasi, kaukana niistä lämpöisistä junamatkoista ja pullan siivittämistä kahvikupposista, kaukana lempeistä ajatuksista ja pienistä ongelmista.

Järkyttävä kuva: selkeä sääntörikkomus. Poistat viestin, ja asia on keskustelupalstan osalta käsitelty. Sinun kokemuksesi, sinun järkytyksesi ja näkemäsi sisältö jäävät kuitenkin mieleen elämään.

Näet kuinka rumaksi keskustelu voi mennä, näet kuinka henkilökohtainen kostonhimo voi kasvaa vihaksi, näet kuinka rakkaudessa on myös erotiikkaa ja kuinka kokeilunhaluisia ihmiset voivat olla.

Nostat katseesi, näet tutut nurkat, huonekasvit, kasvot ja ihmiset. Tuttu puheensorina ja leppoisa tunnelma on edelleen läsnä, eikä mikään ole muuttunut, mutta et voi itse rentoutua. Rintakehääsi on asettautunut painava suuri kivi, se vetää sinua maata kohti ja saa hengityksen ohenemaan. Ahdistus kiristää olkapäitä, jännittää käsiä ja saa jalat veteliksi.

Hymyilet ohikulkevalle kollegalle ennen kuin siirrät katseesi takaisin edelleen tekstistä täyttyvälle ruudulle, samalla kurkussasi tuntuu palanen, rinnassa lepattaa vieno hätäännys ja silmien takana tuntuu polttava paine.

Se karmeus, minkä läpi surffaat uutisraporteissa, on tullut liki ja koskettanut sinua henkilökohtaisesti, eikä kukaan ole huomannut mitään. Maailmaan on ilmestynyt uusi ääni, jonka vain sinä kuulet. Olet ymmärtänyt jotain, josta et voi kertoa kenellekään.

Moderointi on ala, jota pidetään yksinkertaisena juttuna: eihän siinä tarvitse kuin poistaa ne sääntöjen vastaiset kommentit! Moderaattorin täytyy hallita tarkkaan ne säännöt, joita hän valvoo.

Hänen on ymmärrettävä ajankohtainen suomalainen lainsäädäntö, sekä kuinka sitä sovelletaan missäkin tilanteessa. Hänen on tunnistettava itsessään niitä automaattisia reaktioita, jotka voivat vaikuttaa puolueettomuuteen, ja hänen on otettava vakavasti kaikki lukemansa sisältö, ihan niistä pörröisistä lemmikkiviesteistä lähtien.

Se karmeus, minkä läpi surffaat uutisraporteissa, on tullut liki ja koskettanut sinua henkilökohtaisesti, eikä kukaan ole huomannut mitään.

Hänen on asettauduttava suu vaahdossa räyhäävän rasistin asemaan, verrattava sitä yhteiskuntaan ja siihen ihmisryhmään josta kirjoitetaan. Hänen on muistettava kiertoilmaisut, tunnettava pop-kulttuuria ja ymmärrettävä internet-ilmiöitä.

Hänen on tunnistettava trollit kirjoituksen pienistä vivahteista, käsiteltävä lukemattomia eri kokonaisuuksia sujuvasti ja oltava oikeudenmukainen.

Tätä varten moderaattorin on irtauduttava kaikesta, riisuttava pois henkilökohtainen minä mielipiteineen ja käsiteltävä asioita suurempina kokonaisuuksina.

Kun päivä on pulkassa, moderaattori nousee paikaltaan, kenties venyttelee, haukottelee ja lähtee ulos maailmaan. Hän tapaa ystäviään, kilistelee laseja, tuhlaa rahojaan toisinaan pikaruokaan. Hän saattaa viettää iltansa perheen parissa, ystävien kesken tai kotona lepäillen.

Osa vie töitä kotiin ja huomaa palaavansa päivän aikana nähtyyn sisältöön – osa on onnekkaampi ja nukkuu yönsä hyvin. Kukaan heistä ei kuitenkaan voi puhua työnsä sisällöstä, näkemistään asioista tai siitä, mitä käytännössä tekee työkseen.

Hyvä moderaattori antaa tilaa kaikille mielipiteille. Olisi hienoa, että tulevaisuudessa mielipiteet antaisivat tilaa myös moderaattoreille.