Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Milloin pitää vaihtaa koko henkilökunta?

Mitä yhtiön digitaalinen transformaatio tarkoittaa työntekijöille, kun vanhoja töitä ei enää ole olemassa? Mitä on uusi kulttuuri ja tarvittava osaaminen transformaatiossa?

Aller Median seinä, joka on täynnä nykyisten ja entisten työntekijöiden puumerkkejä.

Digitalisaatiossa menestymisen salaisuus mahtuu oikeastaan yhteen twiittiin, ole hyvä:

Digitalisaatiossa onnistuneet yritykset ovat kahdessa asiassa mestareita: johtamisessa ja digitaalisissa taidoissa. Period.

Digiosaajaksi ei synnytä, eikä johtajaksi pätevöidytä kohdussa. Kummassakin taidossa kehittyy osaamistaan lisäämällä ja asiakastaan ymmärtämällä.

Häiriössä ei kuitenkaan kukaan pärjää pelkillä digitaidoilla ja taitavalla ihmisten johtamisella, mukaan tarvitaan vielä ymmärrystä uusista liiketoimintamalleista, alusta-osaamista sekä innovatiivisuuden ja uuden oppimisen kulttuuri. Ja kyky tehdä sellaisiakin päätöksiä, joita ei haluta tehdä.

Aller Median seinä, jossa lukee spray-maalilla "Aller was here 1992-2019"

Tärkein kulttuuria koskeva kysymys on kokemukseni mukaan se, millaista käyttäytymistä itseltään ja muilta työntekijöiltä edellyttää, mistä palkitaan ja mitä ei sallita lainkaan.

Näistä yhdessä sovituista toimintatavoista muodostuu yrityksen kulttuuri. Jos kulttuuriin kuuluvat avoimuus ja rehellisyys, sitten mennään niillä.

On myös valittava, minkälaisella porukalla lohikäärmettä vastaan taistellaan. Kaikki eivät pääse mukaan, jos osaaminen tai asenne uuden oppimiseen puuttuu. Vanhasta tekemisestä joudutaan myös luopumaan, mutta ei koskaan kaikista työntekijöistä.

Aller Median puoliksi lekalla moukaroitu seinä täynnä työntekijöiden puumerkkejä.

Istun työhuoneessani kuunnellen henkilöstöjohtajan ja viestintäpäällikön viimeiset ohjeet ja juristin antamat kirjalliset ohjeet. Liiketoimintajohtajamme viime hetken yritys välttää irtisanomiset epäonnistui illalla. Ostajalla ei ollut rahaa.

Jätän juristin paperit pöydälleni ja kävelen väkijoukon läpi kahdensadan ihmisen eteen. Kukaan ei puhu mitään, YT-kutsun sisältö tuli kaikille sähköpostiin varttia aiemmin ja jokainen on sen lukenut.

”Minulla on nyt huonoja uutisia, kuten olette juuri lukeneet. Aloitamme YT-neuvottelut, joiden seurauksena voi enintään 20 työntekijäämme menettää työpaikkansa. Emme ole saaneet kahta uusinta palveluamme kannattavaksi ja, kuten tiedätte, asiakkaat päättävät, mitkä palvelut jäävät henkiin ja mitkä lähtevät lentoon.

Vaikka yrityksemme ei tappiollinen olekaan, joudumme harkitsemaan näiden kannattamattomien palveluiden lakkauttamista. Teemme kaikkemme, jotta löytäisimme kaikille uusia töitä. Olen pahoillani.”

Yritän katsoa mahdollisimman montaa silmiin, odotan kysymyksiä, joita ei tule yhtäkään. Lupaan olla koko päivän tavattavissa. Vihaiset viestit tulevat sähköpostiini ja Facebookiin, huoneeseeni ei tule ketään. Vastaan kaikkiin viesteihin paitsi yhteen; Tanskasta kysytään, onko uusien tilojen vuokrassa otettu huomioon lähtevien jättämä tila.

Parin tunnin päästä istun hetken autossani ja syön siellä lounaaksi proteiinipatukan. En pidä itseäni minään. Päivästä tulee pitkä.

Aller Median seinää hajotetaan lekalla juhlissa.

Häiriön vähemmän romantisoituun osaan kuuluu vanhojen liiketoimintojen ja tuotteiden myynti tai lakkauttaminen, joka Excelien ulkopuolella tarkoittaa elävien ihmisten irtisanomisia tai jopa myymistä.

Ystäväni Mikael Saarinen, jonka kanssa olen kirjoittanut muun muassa kirjan Perkele, tunneälyn aakkoset esimiehille, sanoi kerran, että johtajana pärjäisi parhaiten psykopaatti.

Tiedän, mitä hän tarkoittaa. Muutosta ei tapahdu, jos ei kykene tekemään päätöksiä, jotka ovat huonoja joillekin yksilöille, mutta jos hyvin käy, oikeita yritykselle ja lopulle yhteisöstä.

Ja ne päätökset tuntuvat pahoilta, mutta ei koskaan niin pahoilta kuin heistä, joita ne koskevat.

Päätökset tuntuvat pahoilta, mutta ei koskaan niin pahoilta kuin heistä, joita ne koskevat.

Aller Median seinää hajoitetaan lekalla juhlissa.

Innovatiivinen OP-ryhmä on ilmoittanut investoivansa muutamassa vuodessa yli kaksi miljardia euroa uuteen. Sitä ennen useita satoja työntekijöitä on irtisanottu, vuosien aikana.

Konsernijohtaja Reijo Karhinen sanoi vielä eläkkeellelähtöhaastattelussaan Helsingin Sanomissa, että tuhansia työtehtäviä tulee häviämään OP:sta seuraavien vuosien aikana.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kertoi 2018, että Nokian nykyisistä työntekijöistä 99% ei työskennellyt yhtiössä kolme vuotta sitten. Samana aikana yhtiön markkina-arvo on kaksikymmenkertaistunut.

Koko henkilöstön vaihtuminen kerralla ei ole enää transformaatio, vaan kokonaan toisen yrityksen alku ja siksi vihoviimeinen vaihtoehto.

En tiedä yhtään suurta yritystä, jonka polku häiriöstä voittajaksi olisi kuljettu kokonaan ilman irtisanomisia, mutta jokainen YT-ilmoitus syö luottamusta pitkään sieltäkin, minne leikkaukset eivät yllä.

Siksi mielestäni koko henkilöstön vaihtuminen kerralla ei ole enää transformaatio, vaan kokonaan toisen yrityksen alku ja siksi vihoviimeinen vaihtoehto.

Kaadetun seinän paloja Aller Median lattialla, näkyvillä nimiä ja vuosilukuja.

Ote Pauli Aalto-Setälän kirjasta Häiriö (AlmaTalent 2018), kuvat suuren muutosprosessin läpikäyneen Allerin Demolition Party -juhlasta perjantailta 1.2.2019, jossa vanhoille tiloille ja ajatuksille jätettiin hyvästit yhdessä nykyisten ja melkein sadan ex-allerilaisen kanssa.