Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Kuka on suomalaisen mediayhtiön kilpailija?

Suomessa on monta innovatiivista mediayhtiötä, jotka ovat innokkaasti kehittäneet sähköisiä palveluja ja niihin liittyviä ansaintamalleja. Keihäänkärkenä useimmilla on nykyisin käyttäjien kiinnostusten ymmärrys ja mainonnan kohdentaminen, millä saadaan mainosnäytöstä enemmän tuloa kuin saman mainoksen näyttämisestä kaikille.

Mainonnan kohdentamisen mahdollistaa data, eli tieto siitä minkälaisia käyttäjät ovat ja mistä he ovat kiinnostuneita. Suomalaiset mediayhtiöt kilpailevatkin parhaillaan siitä, kenellä on laadukkainta dataa ja parhaat työkalut sen hyödyntämiseen. Olemassaolevia CRM-järjestelmiä laajennetaan online-käyttäytymisen puolella seuraamalla selainten mediakäyttäytymistä.

Mainostajan näkökulmasta ensimmäinen valinta ei kuitenkaan usein ole se, mainostetaanko Allerilla, Almassa vai Maikkarilla. Olen itse (pieni) mainostaja ja ensimmäiseksi tulivat online-mainonnan osalta mieleen Facebook, Twitter ja suomalaiset mediat yhtenä ryhmänä.

Eurovaaleissa kohderyhmänäni oli koko Suomi ja tietyistä asioista, esimerkiksi ilmastonmuutoksesta kiinnostuneet ihmiset. Facebookissa oli helppo luoda kampanja, valita kohdennusaiheeksi "Environment" tai "Climate Change", katsoa kohderyhmän koko ja pistää mainonta päälle muutamassa minuutissa.

Suomimediassa tälläistä mahdollisuutta ei ole. Voin alkaa soitella eri mediayhtiöiden myyntiosastoihin, ja jotkut heistä pystyvät nykyään tarjoamaan kiinnostuspohjaista kohdennusta. Tämä kuitenkin perustuu vain kyseisen mediayhtiön omien saittien seurantaan.

Mainonnan kohdentamisen mahdollistaa data, eli tieto siitä minkälaisia käyttäjät ovat ja mistä he ovat kiinnostuneita.

Facebook, Twitter ja Google sen sijaan näkevät suomalaisten klikkaukset ja kiinnostukset kaikissa suomimedioissa. Heidän tykkäysnappinsa välittävät heille tiedon, että käyttäjä kävi tietyllä mediasivulla, ja kyseisen some-palvelun keksin avulla yhdistävät sen omaan käyttäjätiliinsä.

Ulkomaiset suuryhtiöt siis saavat käyttäjän online-kiinnostuksista yhtä paljon tietoa kuin suomalaiset mediayhtiöt yhteensä. Lisäksi he tarjoavat kätevän itsepalvelu-työkalun kiinnostuspohjaiseen kohdentamiseen.

Mainostajan kannalta valinta on enenevässä määrin ulkomaisen mainosverkon ja suomimedian välillä, ei eri suomimedioiden välillä. Kun ulkomaisella suuryhtiöllä on yhtä paljon tietoa käyttäjästä kuin kaikella suomimedialla yhteensä, on vaikea nähdä miten yksittäinen suomalainen mediayhtiö pystyy pitkällä tähtäimellä kilpailemaan heitä vastaan.

Onneksi ongelma on helppo ratkaista yhteistoiminnalla. Suomimedia voi nykyisillä työkaluilla yhdistää kiinnostustiedot yhtiörajojen yli ulkomaisia kilpailijoita tehokkaammin ja tarjota online-työkalun kohdennukseen. Leikin asiakkaina ovat useimmat suomalaiset mediat, ja etusivullamme voi jo nähdä esimerkin suomalaisten mediayritysten tiedot yhdistävästä kiinnostusanalyysista

Tarvitaan vain poliittista tahtoa yhteistyöhön ulkomaista kilpailua vastaan sen sijaan, että nähdään muut suomalaiset kilpailijoina.

Mediayhtiöiden datayhteistyössä kohdentamisesta saadut tulot voidaan jakaa sen perusteella, kuinka paljon kiinnostustietoa kustakin mediasta on tullut. Tarvitaan vain poliittista tahtoa yhteistyöhön ulkomaista kilpailua vastaan sen sijaan, että nähdään muut suomalaiset kilpailijoina.