Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Koodaajaan arki on ongelmien ratkaisemista

Koodi ja koodaaminen voivat tuntua mystisiltä asioilta asiaan perehtymättömän mielessä, mutta kehittämällä digitaalisia palveluita ratkaistaan usein hyvin arkisia ongelmia. Mitä tapahtui, kun koodaajat valjastettiin ratkomaan kollegoidensa käytännön ongelmia? 

Piirretty mies värikkäällä pohjalla pohtii, puhekuplassa "hmm..."

Monella saattaa olla mielikuva, että koodari on henkilö, joka istuu bunkkerissaan kirjoittamassa koodia. Koodi ei näy ulospäin tai on niin monimutkaista, ettei kukaan sitä ymmärrä.

Stereotypiassa voi varmasti olla jotain perää, mutta tarina voi olla toinenkin.

Jokin aika sitten Aller Media järjesti Hackathon-tapahtuman, jossa työntekijät eri osastoilta saivat tuoda ideoita ja arjen pulmia koodaajien kehitettäviksi ja ratkottaviksi.

Hackgyveriksi nimetyn tapahtuman tarkoituksena oli ratkoa teknisesti ongelmia ja tuoda lisäarvoa kollegoille sekä antaa koodaajille mahdollisuus erilaiseen ongelmien ratkaisuun kuin päivittäisten digipalveluiden kehittämisessä.

Hackgyver-tapahtuma antoi koodaajille vapauden tarttua valitsemaansa ongelmaan ja käyttää aikaa sen ratkaisemiseen. 

Hackathon-tyylisissä tapahtumissa annetaan kehittäjille vapaat kädet.

Allerin tuotekehityksen periaatteena on uusien ideoiden, konseptien ja teknologioiden kokeileminen ja niistä oppiminen, ja Hackathon-tyylisissä tapahtumissa annetaan kehittäjille vapaat kädet. Tämän takia tulos voi monesti olla sekä luovaa että positiivisesti yllättävää.

Itse innostuin aiheista, jotka liittyvät työelämän pieniin pulmiin. Olin melko varma, että näihin ongelmiin löytyisi tekninen ratkaisu.

Kaksi älypuhelinta, joiden näytöllä ravintolasovellus ja raitiovaunusovellus.
Aller Median Hackathonissa suunniteltiin käyttäjäystävälliset mobiilisovellukset työarjen tarpeisiin.

Arjen ongelma #1 – Milloin menee seuraava raitiovaunu?

Uskollisena raitiovaunumatkustajana halusin auttaa kanssamatkustajiani ehtimään ratikkaan, mutta myös optimoida omaa arkipäivääni hauskalla teknisellä toteutuksella.

Ratkaisu oli pieni sovellus, joka havainnollistaa helposti, milloin seuraava raitiovaunu lähtee toimistomme edestä.

Sovellus integroitiin niin Allerin sisäiseen intraan kuin mobiiliinkin hyvin yksinkertaisella ja käyttäjäystävällisellä tavalla kaikkien työntekijöiden iloksi.

Käyttöystävällinen raitiovaunusovellus integroitiin intraan ja mobiiliin työntekijöiden iloksi.

Arjen ongelma #2 – Missä syödään lounasta tänään?

Allerin toimiston läheisyydessä on paljon hyviä ravintoloita, ja positiivinenkin ongelma voi keskuudessamme ollakin valinnan vaikeus lounasajan lähestyessä. 

Jos haluaa kokeilla uutta lounaspaikkaa tai lounaalle on lähdössä isompi porukka yhdessä, aikaa kuluu helposti sopivan paikan etsimiseen ja valintaan. Miksipä emme siis ulkoistaisi valintaa tai pyytäisi vinkkejä sovellukselta?

Ratkaisu tähän ongelmaan oli niin sanottu lounaspaikkageneraattori.

Sovellus ehdottaa satunnaista ravintolaa kävelyetäisyyden päästä toimistoltamme. Idea on saanut paljon kiitosta, ja myös tämä toteutus integroitiin niin Allerin intraan kuin mobiiliinkin. 

Poptaiteen tyylisesti piirrettyjä ihmisiä syömässä ja pohtimassa eri ruokavaihtoehtoja.

Arjen ongelma #3 – Mitä puuroa tarjotaan tänään toimistolla?

Allerin työsuhde-etuihin kuuluu maukas, päivittäin vaihtuva aamupuuro, jota tarjotaan työntekijöille joka päivä.

Puuro on osa kulttuuriamme ja puurokattaus aamuinen kohtauspaikka, ja halusimmekin viedä puurolistan kaikkien tietoisuuteen helposti ilman että erillistä viestintää tai varsinkaan paperitulostuksia tarvittaisiin.

Halusimme viedä työntekijöille tietoa ilman erillistä viestintää tai varsinkaan paperitulostuksia.

Ratkaisu ongelmaan oli yksinkertainen aamupuurojen ruokalista, joka tuotiin intran etusivulle. Toteutus tehtiin yhteistyössä Allerin vastaanottotiimin kanssa, joka auttaa puurotarjoilun järjestämisessä.

Ratkaisut arjen pulmiin olivat luovuus, tekniikka ja yhdessä tekeminen

Hackgyver-tapahtumamme oli menestys, josta poiki muun muassa nämä sovellukset. Samalla tavalla, jolla ratkomme asiakkaiden ongelmia, pystyimme yhdessä löytämään ratkaisuja oman toimistomme arkisiin ongelmiin luovien ideoiden ja tekniikan ansiosta ja yhdessä tekemällä.

Positiivisella asenteella ja luovuudella voi päästä varsin pitkälle.

Harjoitus oli antoisa myös kehitystiimille, joka oppi paljon uutta yhdessä. Huomasimme, että positiivisella asenteella ja luovuudella voi päästä varsin pitkälle. Tulokset otettiin erittäin positiivisesti vastaan, ja meillä odotetaankin jo seuraavaa Hackgyveria.

Poptaiteen tyylisesti piirretty, loisesti hämmästynyt hipsterinainen värikkäällä taustalla, puhekuplassa "Wow!"
Kuvat: Aller Media ja Fotolia

Thomas Djupsjö työskentelee Aller Medialla Design & Experimentation Leadina kehittäen digipalveluiden käytettävyyttä ja eksperimentointia.

Kuvat: Fotolia