Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Keinoäly valjastettiin moderoimaan kuten ihminen

Keinoäly on kehittynyt moderoinnissa jo niin pitkälle, että se ei hätkähdä puhekielisyyttä, uudissanoja tai kirjoitusvirheitä. Se voi hoitaa ihmisen rutiinitehtäviä, mutta ei korvaa ihmisälyä.

Nettikeskustelujen vihapuhe ja asiattomat kommentit ovat tuottaneet paljon päänvaivaa media-alan yrityksille. Lainsäädäntö vaatii poistamaan laittomat viestit ja käyttäjät ovat tyytyväisempiä, jos he eivät joudu asiattomien solvauksien kohteeksi.

Asiattomien viestien moderointi ihmisvoimin on välillä lähes mahdotonta.

Kommenttien määrät keskustelupalstoilla ja uutisartikkeleiden jatkona voivat olla valtavia, ja asiattomien viestien moderointi ihmisvoimin on välillä lähes mahdotonta. Monet uutissivustot Suomessa ja maailmalla ovatkin sulkeneet uutisartikkeleiden kommentoinnin, koska eskaloituneiden keskustelujen moderointi on käynyt mahdottomaksi.

Keinoäly oppii ihmisen päätöksistä

Moderointi on näihin päiviin asti ollut lähes täysin ihmisvoimin tehtävää työtä, eivätkä siihen käytetyt spämmisuodattimet ja muut perinteiset menetelmät ole soveltuneet moderointityön automatisointiin.

Utopia Analytics -startup on kehittänyt koneoppimista hyödyntävän keinoälytuotteen, joka moderoi valtavien keskustelupalstojen ja uutiskommenttimäärien sisällöt niin, että epäasialliset viestit saadaan poistettua automaattisesti.

Jokaisella sivustolla on oma linjansa siitä, mikä kyseisellä sivustolla on epäasiallista ja mikä ei, ja Utopia Moderator oppii kunkin sivuston käyttämän moderointilinjan datasta.

Työkalu toimii digitaalisena järjestyksenvalvojana sille, miten sivustolla kuuluu käyttäytyä.

Utopia Analytics ja Aller Media Oy pilotoivat keinoälyä Suomen ylivoimaisesti suurimmassa keskusteluyhteisössä Suomi24:ssä.

Utopia Moderatorille annetaan opetusaineistoksi ihmisten aiemmissa keskusteluissa tekemät moderointipäätökset, ja se kykenee muistamaan ne ja noudattamaan opittuja asioita uusien kommenttien moderoinnissa. Utopia Moderator toimii eräänlaisena digitaalisena järjestyksenvalvojana sille, miten sivustolla kuuluu käyttäytyä.

Maailma muuttuu koko ajan ja se, mikä on sopivaa ja mikä ei, muuttuu myös – muutokset moderointilinjassa ja uudet linjaukset saadaan Utopia Moderatorin tietoon tekemällä pieni määrä käsin moderointeja uudeksi opetusaineistoksi.

Utopia Moderator toimii millä tahansa maailman kielellä, eikä hätkähdä sosiaalisessa mediassa tavallisesta puhekielisyyttä tai jatkuvasti kehittyviä uudissanoja, poikkeavia kirjoitusasuja tai kirjoitusvirheitä.

Keinoäly hoitaa ihmisen rutiinitehtävät, ei korvaa ihmisälyä

Utopia Moderatorin teknologia perustuu tilastollisiin jakaumiin; se ei ole kuin perinteinen spämmifiltteri tai sanalista, vaan se tarkastelee kommenttia kokonaisuutena ja pystyy tunnistamaan kommentin semanttisen sisällön.

Keinoälyn taustalla on tiedemaailmassa ja erityisesti Aalto-yliopistossa kehitettyä koneoppimistutkimusta ja -teknologiaa, jota on kehitetty siten, että matematiikan algoritmit ja data on yhdistetty kauniisti käyttäytyväksi moderointituotteeksi.

Big data, keinoäly, koneoppiminen ja algoritmit ovat kehityksen kärkeä. Ne jo nyt välillisesti koskettavat jokaista meistä, mutta ovat jatkossa valtavan suuressa roolissa jatkuvasti digitalisoituneemmassa yhteiskunnassa.

Keinoäly on eräänlainen tuotantolinja, joka osaa käsitellä dataa sille opetetulla tavalla.

Keinoälyllä on omat etunsa ja haittansa; se ei tule ainakaan vuosikymmeniin korvaamaan ihmisälyä, mutta keinoälyn voi valjastaa tekemään suurella tarkkuudella rutiininomaisia tehtäviä tiedon käsittelyssä lukuisilla eri tavoilla.

Tämä on samanlainen kehityskaari kuin mitä tehtaiden tuotantolinjat ovat tehneet esineiden valmistukselle. Tuotantolinjan loppupäästä tulee suuria määriä tasalaatuisia tuotteita; jokainen käyttäjä saa joka kerralla samanlaisen, oletuksensa mukaisen tuotteen.

Keinoäly onkin eräänlainen tuotantolinja, joka osaa käsitellä dataa sille opetetulla tavalla. Valtavien kommenttimäärien moderoinnissa sillä on selkeästi paikkansa.