Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Jeff Bezos on väärässä

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ja Steve Jobs ovat miljardöörejä ja supertähtiä, joiksi useimmat meistä haluaisivat tulla ja joiden ajattelun moni haluaisi kopioida. Kaikkea ei heiltäkään kuitenkaan kannata niellä ajattelematta.

Pauli Aalto-Setälä

Netissä pyörii laajasti tykätty Business Insider -talouslehden juttu, jossa miljardööri Jeff Bezosin menestyksen salaisuudeksi nostetaan Bezosin 2 pizzan sääntö: Bezos on kehittänyt keinon olla tuhlaamatta kallisarvoisia tuntejaan tarpeettomiin kokouksiin.

Hän ei osallistu niihin lainkaan.

Jos Bezos ylipäätään osallistuu mihinkään kokoukseen, siinä tulee olla niin vähän ihmisiä, että heidät saa kylläiseksi 2 pizzalla. Tämä johtamisfilosofia näytetään toteen muistuttamalla joka jutun päätteeksi, että Bezosin nettovarallisuus on yli 73 miljardia euroa.

Kaikkea ei kannata niellä ajattelematta.

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ja Steve Jobs ovat miljardöörejä ja supertähtiä, joiksi useimmat meistä haluaisivat tulla ja joiden ajattelun moni haluaisi kopioida. Kaikkea ei kuitenkaan kannata niellä ajattelematta.

Esimerkiksi typerää pizzasääntöä.

Olen kuullut tämän kuluneen pizzaversion jo vuosia monesta eri yhtiöstä, jossa useimmat puhuvat jo 1 pizzan säännöstä. Pistävät siis paremmaksi kuin Bezos. Eli ylistävät harvainvaltaa. Miljonäärejä ei sillä konseptilla ole kuitenkaan tullut.

Jos miljoonatuloja pitää menestyksen ykkösmittarina, kannattaa seurata mieluummin Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paanasta. Hänen tavoitteensa on tulla maailman vähiten vaikutusvaltaiseksi toimitusjohtajaksi. Keskittyä ihmisiin. Jakaa valtaa, vastuuta ja palkkioita tasaisesti.

Pizzaa ja valtaa pitäisi riittää yhä useammalle.

Minustakin pizzaa ja valtaa pitäisi riittää yhä useammalle. Kokoukset ovat pieni osa yrityksen kulttuuria, mutta ne kertovat kulttuurista paljon. Yhtiön työntekijöillä on oltava merkitys ja kokouksilla tarkoitus. Kokoukset pitää myös johtaa paremmin, niillä on oltava agenda, ja ne voivat olla myös virtuaalisia.

Isolla joukolla saa enemmän aikaan, ja ihmiset pysyvät töissä pitempään.

Keskimääräinen työura Amazonilla kestää vuoden. Vuonna 2015 Suomessa eniten ansiotuloja tienasi samainen Ilkka Paananen, yhteensä 12,3 miljoonaa euroa.