Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Henkilökohtainen data - uusi valuutta

Rahasta on enenevässä määrin tullut virtuaalista. Meidän itse kunkin käteisvarat ovat olemassa vain bitteinä pankin tietokoneilla. Toki ne voi halutessaan muuttaa fyysisiksi seteleiksi ja kolikoiksi, mutta loppujen lopuksi tämä fyysinen olomuoto on rahaliikenteen kokonaisuuden kannalta vain väliaikainen.

Keskuspankin takaaman virallisen valuutan rinnalle on tullut erilaisia virtuaalirahoja, etunenässä Bitcoin, joita ei takaa mikään keskitetty tai virallinen taho. Monet pitävätkin Bitcoinin tapaisia “valuuttoja” vain puhtaasti spekulatiivisina sijoituskohteina. Totta on, että harva kauppa vielä ottaa vastaan Bitcoineja maksuna myymistään tuotteista. En usko että näin edes voi käydä niin kauan kuin Bitcoinien arvo vaihtelee nykyiseen malliin.

​

Me maksamme Googlelle, Facebookille, Twitterille sekä lukemattomille muille ilmaisille palveluille luovuttamalla niille tietoja itsestämme.

Virtuaalirahan lisäksi useimmat meistä käyvät päivittäin kauppaa valuutalla, jota eivät edes valuutaksi huomaa: henkilökohtaisella datallaan. Me maksamme Googlelle, Facebookille, Twitterille sekä lukemattomille muille ilmaisille palveluille luovuttamalla niille tietoja itsestämme. Useimmiten tietoja käytetään mainosten kohdentamiseen, mikä monesti onkin yksilön kannalta hyödyllinen vaihdon tulos.

Tiedätkö sinä, millä tiedolla käyt virtuaalikauppaa?

Ongelmana tässä kaupankäynnissä on kuitenkin se, ettei meillä ole oikeasti mitään mahdollisuutta vaikuttaa siihen, mitä tietoja me luovutamme. Olemme pikku hiljaa ajautuneet tilanteeseen, jossa emme enää tiedä, millä kaikilla tahoilla on meistä tietoja, ja mitä tietoja ne ovat. Näin ei voida jatkaa loputtomiin.

Toisaalta tämä vaihdanta on digitaalisen palveluyhteiskunnan kannalta oleellinen mekanismi. Miten muuten voisimme saada meille räätälöityjä palveluita, kuin kertomalla tavalla tai toisella millaista räätälöintiä kaipaamme? Ilman tätä vaihdantaa digitaalisista palveluista tulee yhden koon sukkahousut – kaikille samaa bulkkia.

Olemme pikkuhiljaa ajautuneet tilanteeseen, jossa emme enää tiedä, millä kaikilla tahoilla on meistä tietoja, ja mitä tietoja ne ovat. Näin ei voida jatkaa loputtomiin.

​

Henkilökohtainen data on pääomasi

Ainoa pitkän päälle toimiva tapa yhdistää nämä kaksi vaatimusta on alkaa käsitellä henkilökohtaista dataa saman tyyppisesti kuin rahaa. Tarvitsemme mekanismit hallinnoida dataa sekä luovuttaa sitä haluamillemme tahoille. Tietojen luovuttamisen pitää olla mahdollista joko anonyymisti tai identifioituna. Halutessamme voisimme luovuttaa hallinnoinnin jollekin luotetulle osapuolelle - näin varmaan monet tulisivat tekemään.

Oleellista on, että me itse – ei joku muu – omistamme  oman datamme ja vastaamme sen käytöstä ja luovutuksesta.  Tähän perustuu omadata (MyData) -ajattelu, jonka mukaisesti erityisesti tietojen luovutukseen liittyvien lupien hallinnoijana toimii MyData-operaattori.

Tämä edellyttää myös toimivan digitaalisen identiteetin olemassaoloa. Niin kauan kuin meillä ei ole omadataan perustuvaa tietojen hallinnointia eikä digitaalista identiteettiä, digitaalinen palvelutalous jää nilkuttamaan, ja sitä jäävät riivaamaan kaikenlaiset epämiellyttävät lieveilmiöt, kuten henkilötietojen väärinkäyttö petoksissa sekä väärin kohdennettu digitaalinen mainonta.

Tarvitsemme mekanismit hallinnoida dataa sekä luovuttaa sitä haluamillemme tahoille. Tietojen luovuttamisen pitää olla mahdollista joko anonyymisti tai identifioituna.

​