Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Big dataa riittää, mutta riittääkö Suomessa kykyä hyödyntää sitä?

Big dataa riittää, samoin ideoita sen hyödyntämiseksi. Miksi emme kuitenkaan Suomessa ole vielä lyöneet itseämme big data –osaajina? Mika Pantzarin mukaan Big data -ymmärryksen suurin ongelma niin kansainvälisesti kuin Suomessakin on  kulttuurisen dynamiikan vähäinen ymmärrys ja tiedejärjestelmän konservatiivisuus. 

Sanotaan, että meillä on Suomessakin runsaasti Big Dataa. Mistä löytyy Suomen Big Data?

Verottaja, Suomi 24, terveydenhoitojärjestelmä ja kauppojen kanta-asiakasdata ovat todellista Big dataa. Data muuttuu arvokkaaksi, kun esimerkiksi sykemittarivalmistaja Polar Electron jättimäiset aktiviteettimittaustietokannat yhdistetään S-ryhmän ruokabudjettidataan ja osuuspankin luottotietokantaan.

Big Data on usein arvotonta, jos sitä ei kyetä integroimaan muun datan kanssa. Tämän ymmärtävät esimerkiksi Google ja Amazon, jotka kilpailevat globaalin geenidatan säilytyspaikkoina. Tulemme ehkä näkemään sen, kuinka maailman suurimmat vakuutusyhtiöt integroituvat Googlen ja Amazonin kanssa. Henkivakuutukset (ja korvaukset) mitoitetaan geeni ja muun terveysdatan datan avulla.          

"Big Data on usein arvotonta, jos sitä ei kyetä integroimaan muun datan kanssa."

Big dataa riittää, samoin ideoita sen hyödyntämiseksi. Miksi emme kuitenkaan Suomessa ole vielä lyöneet itseämme big data –osaajina?

Big data -ymmärryksen suurin ongelma niin kansainvälisesti kuin Suomessakin on  kulttuurisen dynamiikan vähäinen ymmärrys.  CIA:lla on maailman paras data ja teknisesti osaavimmat data-analyytikot. Tästä huolimatta arabikevät tuli tiedustelupalvelulle yllätyksenä.

Suuri data ja tekniikka tarvitsevat rinnalleen tulkinnallista ymmärrystä, käsitystä siitä miten eri tason, esimerkiksi luonto ja politiikka, ilmiöt vaikuttavat toisiinsa. Tätä kykyä voisi ehkä kutsua historian tajuksi tai yleissivistykseksi. Koneet ja algoritmit eivät toistaiseksi kykene samaan mihin ihmisen intuitio. Voi olla että koneoppimisen kehityksen myötä intuitiotakin opitaan mallittamaan.

Toistaiseksi älykkäiden koneiden kehittäjät ovat aliarvioineet kulttuurisen kompetenssin merkitystä.  Suomen erityisongelma big data analyytikassa on ehkä myös se että meiltä puuttuu perinne yli tieteiden alaiseen yhteistyöhön. Helsinki Challenge kilpailussa olemme tutkineet Suomi 24 -aineistoa mm. lingvistien, antropologien, sosiologien, kognitiotieteilijöiden, tilastotieteilijöiden ja data-analyytikoiden kanssa. Yhteistyö on ollut palkitsevaa mutta myös haastavaa, koska tiedejärjestelmä on luonteeltaan konservatiivinen. Piilaaakson erityispiirre on monialainen yhteistyö ja tämä  ehkä selittää, miksi mm. Facebook, Google ja Twitter ovat saaneet sieltä alkunsa.            

"Piilaakson erityispiirre on monialainen yhteistyö ja tämä  ehkä selittää, miksi mm. Facebook, Google ja Twitter ovat saaneet sieltä alkunsa."

​

Yhdysvalloissa big datan hyödyntäminen on miljardibisnestä. Me kuitenkin olemme pieni maa, kannattaako meidän edes täällä Euroopassa saati Suomessa kilpailla jättiosaajan kanssa?

Suomessa on World Economic Forumin mukaan maailman paras inhimillinen pääoma, siis koulutettu ja osaava kansa.  Olisi ihmeellistä, jos tätä osaamispohjaa ei voisi käyttää suuren datan kaupallistamiseen. Alalla on paljon pieniä yrityksiä ja voi olla että juuri rajalliset markkinat estävät diagnostiikka-alan yritysten kasvua.

Voi myös olla että suomalaisen osaaminen ei realisoidu markkinoilla, koska yrityksissä edetään liikaa tekniikka ja liian vähän markkinat edellä. Amazon, Google, Facebook, IBM ja Microsoft tulevat valtaamaan uusia markkinoita, jos eurooppalaiset yritykset eivät kykene samaan mihin aikoinaan luodessaan vaikkapa GSM standardin.

Itse pidän todennäköisenä, että datajätit tulevat suomalaisten "iholle" lähimmän kymmenenen vuoden aikana.  Terveydenhoito, rahan siirtely ja vähittäiskauppa tulevat kokemaan sen mitä media kokee tätnä päivänä. datajättien kompetenssi perustuu siihen, että ne käyttävät kuluttajadataa taitavammin kuin muut ja ne myös tarjovat datan vastineeksi palveluita.           

"Datajätit tulevat suomalaisten "iholle" lähimmän kymmenenen vuoden aikana."

​