Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

Älä turhaan vähättele datan merkitystä

Datan merkitystä ei voi vähätellä älykkään liiketoiminnan rakentamisessa. Big Data ja teollinen internet taisivat olla suurimpia buzz wordejä viime vuonna. Puhutaan jopa siitä, että data on uusi öljy.

Miksi näistä aiheista käydään niin kovaa keskustelua? Monet uskovat, että kyseessä voi jopa olla seuraava iso vallankumous, johtuen siitä, että arvokkainta mitä meillä tässä maailmassa on, on tieto. Tätä tietoa on nyt mahdollista kerätä ja hyödyntää tehokkaammin kuin koskaan olisi aikaisemmin voinut kuvitellakaan. Se, joka hallitsee tiedon, saa haltuunsa arvokkaimmat osat arvoketjusta. Tietotekniikka ja laitteistot ovat jo kehittyneet siihen vaiheeseen, että asioita alkaa konkreettisesti näkyä yritysten toiminnassa.

Hyvä esimerkki kotimaastamme on Konecranes. Konecranesin entinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark (9/2015 asti), sanoi yhtiönsä pääomamarkkinapäivällä 2014 seuraavasti:

”Whoever controls the critical information in the value chain in the future will be in the best position to make money”

Konecranes haluaa ottaa haltuunsa kaiken datan, jonka nostureista saavat, ja auttaa sen datan avulla asiakkaitaan toimimaan tehokkaammin ja turvallisemmin kuin on koskaan aikaisemmin ollut mahdollista.

Lundmark on puhunut siitä, että tässä vaiheessa laitteet kytkeytyvät järjestelmiin. Seuraavaksi laitteet kytkeytyvät toisiinsa, ja vielä sen jälkeen nämä yhdistyvät koko arvoketjuun.

Myös Walmartin koko arvoketju on toiminut erittäin alykkäästi jo 1980-luvulta lähtien. Yritys on avannut datansa kumppaneilleen ja sallinut toimittajien jopa organisoida Walmartin omia varastoja. Walmartin halukkuus jakaa dataa kumppaneilleen on mahdollistanut menestyksen.

Uskon, että meillä on Suomessa paljon osaamista ja hyvät edellytykset menestyä seuraavassa isossa vallankumouksessa korkealla arvoketjussa, siellä missä pärjää vain, jos osaa kerätä ja hyödyntää kriittistä dataa.

​