Aller Median tuottama asiantuntijasivusto digiliiketoiminnasta, markkinoinnista, mediasta, sisällöistä, teknologiasta ja työelämästä.

11 nettikeskustelun sääntöä, jotka opit jo lastentarhassa

Ollaan ihmisiksi -kampanja on vastatoimi vihapuheille ja huonolle verkkokeskustelukäytökselle. Suomen suurin ja suosituin sosiaalinen media Suomi24-keskustelufoorum haluaa haastaa kaikki verkkokeskustelijat ja kommentoijat mukaan yhteisiin talkoisiin sananvapauden ja hyvien keskustelukäytäntöjen puolesta. Aloittaa voi näillä ohjeilla.

Meillä on yksinkertainen unelma. Entä, jos oltaisiin netissäkin ihmisiksi? Mies nimeltä Robert Fulghum kirjoitti vuonna 1986 kirjan Kaikki mitä minun on todella tarvinnut tietää opin jo lastentarhassa. Meistä Fulghumin teesit sopivat niin hyvin nykyaikaan, että jatkoimme niitä koskemaan nettikeskusteluja.

Lopulta kyse on yksinkertaisista asioista. Siksi me haastamme kaikki mukaan. Voisimmeko me aikuiset ihmiset aloittaa sitoutumalla nettikeskustelussa näihin 11 sääntöön, jotka suurin osa meistä oppi jo hiekkalaatikolla?

1. Jaa kaikki. Auta ja tue. Vastaa muiden kysymyksiin asiallisesti ja jaa tietoasi. Vertaistuella ja neuvoilla on valtava merkitys.

2. Pelaa reilua peliä. Noudata Suomen lakia. Älä tee mitään laitonta äläkä loukkaavaa. Kannusta myös muita keskustelemaan hyvin. Jos sinä olet ihmisiksi, todennäköisemmin muutkin ovat.

3. Älä lyö ihmisiä. Älä ole rasisti tai muuten typerä ja ilkeä ihminen.

4. Pane tavarat takaisin sinne, mistä otit. Siivoa omat sotkusi. Kerro keskustelun ylläpitäjälle likaiseksi menneestä keskustelusta. Näin autat osaltasi ylläpitäjää saamaan asiattomuudet haaviinsa.

5. Älä ota tavaroita, jotka eivät ole sinun. Kunnioita keskustelussa tekijänoikeuksia.

6. Pyydä anteeksi, kun loukkaat jotakuta. Vielä parempi olisi, että et edes loukkaisi. Et todennäköisesti ilkeile muille päin naamaa elävässä elämässäkään.

7. Pese kätesi, ennen kuin rupeat syömään. Vedä vessa. Käytä asiallista kieltä ja vältä vessasanoja.

8. Pikkuleivät ja kylmä maito tekevät hyvää. Ole aikuinen ihminen, pidä pää kylmänä, älä provosoidu, takerru pikkuasioihin tai jankkaa.

9. Elä tasapainoista elämää – opi jotakin ja ajattele jotakin ja piirrä ja maalaa ja laula ja tanssi ja leiki ja tee työtä vähän joka päivä. Kunnioita itseäsi ja muita. Keskustelu, joka on sinusta täyttä roskaa, saattaa olla muille arvokasta ja tärkeää. Keskity omaan hyvään elämääsi, ja anna muiden elää omaansa.

10. Ota nokkaunet iltapäivisin. Keskustelu on loppujen lopuksi vaan ajanvietettä, jonka on tarkoitus olla hauskaa ja tuottaa kaikille hyvää mieltä. Nauti elämästä ja keskustelusta.

11. Kun lähdet ulos maailmaan, varo liikennettä, pidä toista kädestä ja pysyttele yhdessä muiden kanssa.

Yhdessä. Muiden kanssa.

#ollaanihmisiksi

Täältä voit ladata Ollaan ihmisiksi -badgen someprofiilikuvaksesi.